Jaarprogramma

Dikke Vrienden

&

Dikke Vrienden+

2022, vanaf september

Voorverkoop Best of IDFA

Woensdag 14 september 9.00 tot Donderdag 15 september 9.00

Als Dikke Vriend ben je de eerste die kaarten bestelt in de voorverkoop.

Een selectie van de beste films van IDFA 2021 uit de competitie, samengesteld tot een dagvullend programma . Alle films in het Best of IDFA Award winners programma zijn door een internationale jury van professionals uit de documentaire-, film- en kunstwereld bekroond met een IDFA Award. Na de prijsuitreiking op donderdag 17 november maken we de titels in dit programma bekend.

Elk jaar beoordelen IDFA's bezoekers documentaires die kans maken op de NPO IDFA Audience Award. Enkele van de hoogst genoteerde films vertonen we in een dagvullend programma Best of IDFA Audience Favorites. Het programma wordt in de tweede helft van het festival bekend gemaakt.

Filmvertoning: IDFA Special

Koninklijk Therater Tuschinski 1

Woensdag 28 september 20.30 (verplaatsing van 8 september!!)

Dikke Vrienden & Dikke Vrienden+

Een voorpremière van een documentaire die tijdens IDFA 2022 te zien is en die onze programmeurs alvast graag willen delen met onze relaties. Na de vertoning is het tijd voor een borrel met de genodigden en de filmmaker in de VIP Lounge van Koninklijk Theater Tuschinski.

De filmtitel wordt op 14 september bekend gemaakt. Aanmelden kan via Marloes (marloes@idfa.nl) of via de link in de Dikke Vrienden nieuwsbrief.

Voorverkoop speciale programma's

Woensdag 19 oktober 9.00 tot Donderdag 20 oktober 9.00

Ook de speciale programma's die je tijdens het festival kunt bijwonen, worden eerst aan de Dikke Vrienden aangeboden in een speciale voorverkoop. Denk hierbij aan dagvullende programma's als de Volkskrantdag, VPRO Preview en Review maar ook de MasterTalk met de Eregast en diverse andere partnervoorstellingen.

Dikke Vrienden Diner

Koepelkerk

Woensdag 26 oktober 18.45 inloop, start programma 19.30

Dikke Vrienden & Dikke Vrienden+

Orwa Nyrabia, artistiek directeur van IDFA, presenteert samen met de IDFA-programmeurs aan de hand van pakkende filmfragmenten een exclusieve preview op het festival. Het wordt een bijzondere avond, waarbij de Dikke Vrienden samen met het IDFA-bestuur en de programmeurs aan tafel zitten en hun enthousiasme voor film als kunstvorm met elkaar delen. Na het diner ontvangen de Dikke Vrienden als allereerste - vers van de pers - het programmamagazine, zodat je meteen kunt beginnen met het samenstellen van je persoonlijke festivalprogramma.

Voorverkoop gehele programma

Donderdag 27 oktober 12.00 tot maandag 31 oktober 9.00

Als Dikke Vriend ben je de eerste die toegang heeft tot de voorverkoop om kaarten te bestellen voor alle voorstellingen tijdens het festival. Met een filmselectie van ongeveer 250 documentaires en bijna duizend voorstellingen is er keuze genoeg. De Dikke Vrienden tips helpen je alvast op weg met het maken van je persoonlijke programma.

Je 20 vrijkaarten zijn in te wisselen voor alle reguliere voorstellingen.

ICFR

Om de internationale filmgemeenschap nog meer bewust te maken en te mobiliseren wanneer filmmakers bedreigd worden en ernstig risico lopen hebben het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de European Film Academy hun krachten gebundeld bij de oprichting van de International Coalition for Filmmakers at Risk (ICFR). De missie van ICFR is erop gericht om solidair te zijn met filmmakers die risico lopen en hen te steunen. De coalitie zal vervolging of bedreiging van de persoonlijke veiligheid van deze filmmakers aan de kaak stellen en zal het recht op voortzetting van hun werk verdedigen door de internationale filmgemeenschap te mobiliseren.

Exclusieve opening van IDFA

Koninklijk Theater Carré

Woensdag 9 november 20.00

Dikke Vrienden & Dikke Vrienden+

Wees welkom bij de exclusieve en feestelijke opening van het festival in Carré in aanwezigheid van veel bijzondere gasten, met mooie en inspirerende toespraken en een filmmaker die met zijn of haar documentaire een wereldpremière beleeft. Na de vertoning heffen we samen het glas op IDFA 2022 en vieren we dat het festival weer van start gaat.

IDFA Forum

IDFA Forum is een van de meest invloedrijke ontmoetingsplaatsen voor creatieve filmmakers en producenten die werken aan baanbrekende creatieve documentaires en nieuwemedia-projecten. IDFA Forum brengt de sterkste documentaireprojecten-in-uitvoering van over de hele wereld samen in een uniek en compact vierdaags programma, met openbare presentaties en een-op-eengesprekken. Op deze topmarkt ontdekken besluitvormers, producers en andere belanghebbenden in de documentairewereld een scala aan uitzonderlijke werken, waaronder bioscoopreleases, series en interactieve nieuwemediaprojecten. Op IDFA Forum vind je partners en verbreed je je internationale netwerk.

Filmvertoning: Bring a Friend

Koninklijk Theater Carré

Zaterdag 12 november

Dikke Vrienden & Dikke Vrienden+

Tijdens het festival kun je een vriend of vriendin introduceren bij de Dikke Vrienden. We starten met een feestelijke borrel in de Oranje Foyer en daarna bekijken we een van de absolute toptitels van het festival, inclusief een mooi nagesprek.

IDFA Bertha Fund

Supporting powerful documentary films and extraordinary filmmakers from around the globe: dat is het motto van het IDFA Bertha Fund. Het fonds ondersteunt deze filmmakers - die vaak nergens anders terecht kunnen - bij het ontwikkelen van hun films, hun vakmanschap en bij het opzetten van festivals in eigen land. Daarnaast nodigen we de filmmakers uit om tijdens IDFA bij te dragen aan het debat over diversiteit en tolerantie. Via IDFA en dankzij het IDFA Bertha Fund worden urgente documentaires uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa door een wereldwijd publiek gezien.

Filmvertoning: première IDFA Bertha Fund film

Inclusief exclusieve meet & greet met de filmmakers

Tijdens IDFA

Dikke Vrienden+ en andere steungevers aan het fonds

Voor de Dikke Vrienden+ van het IDFA Bertha Fund is er een premièrevertoning van een door het fonds ondersteunde documentaire, inclusief meet & greet met de filmmaker en een borrel na afloop. Wil je meer weten over het steunen van het fonds? Klik dan hier.

IDFA Talentontwikkeling

De pandemie heeft de internationale documentaire-industrie nagenoeg tot stilstand gebracht. Producties stagneren, makers worden afgeleid in hun creatief proces en de distributie- en vertoningsmogelijkheden nemen af. De gevolgen van COVID-19 voor de filmindustrie zullen in de komende jaren voelbaar blijven. En zoals zo vaak in een crisis zijn het de kwetsbaren die daaronder het meest te lijden hebben. Zo ook in de documentairewereld. Met name de mogelijkheden van jonge talentvolle makers worden beperkt en onzeker. Hun professionele toekomst staat op het spel. Nieuw talent is belangrijk voor elke kunstdiscipline, ook voor film. Om dit te stimuleren en producties op hoog niveau te bevorderen, organiseert IDFA ieder jaar trainingsprogramma's voor opkomend filmtalent.

Filmvertoning: IDFA Junior

Eye

Datum volgt zodra het programma bekend is.

Dikke Vrienden+

Het programma van IDFA Junior voor de jongste bezoekers (9-13 jaar), met vier jeugddocumentaires voor en over kinderen. Dikke Vrienden+ die de onderwijsactiviteiten van IDFA steunen, worden van harte uitgenodigd voor deze bijzondere dag. Beleef een feestelijk programma samen met je (klein)kinderen of neefjes en nichtjes. De aanwezigheid van de hoofdpersonages uit de films zorgt voor een magische ervaring voor jong en oud. Dikke Vrienden+ zijn verzekerd van vier zitplaatsen op deze dag die steevast binnen enkele uren is uitverkocht!

IDFA Educatie

Door het aanbieden van documentaires aan het onderwijs wil IDFA de horizon van scholieren verbreden en hen in staat stellen om de wereld vanuit verschillende perspectieven te bekijken en beter te begrijpen. Documentaires lenen zich goed voor deze doelstelling omdat een visuele bron voor veel jongeren krachtiger is dan een taalkundige. Ook laat het genre ruimte voor discussie over vormen van representatie en beeldvorming. Het kijken van documentaires geeft leerlingen de handvatten om zich tot bewuste, kritische en actieve burgers  te ontwikkelen. En dat is, in een door (social) media gedomineerde samenleving als de onze, essentieel.

Dikke Vrienden on Tour

Podium Vlieland

25 november tot 27 november (onder voorbehoud)

Dikke Vrienden & Dikke Vrienden+

Heb je nog meer honger naar mooie films en wil je dat combineren met een weekendje uitwaaien? Kom dan mee met de Dikke Vrienden on Tour. Kopenhagen ging begin vorig jaar niet door vanwege de pandemie, dus daarom zoeken we het nu dichterbij huis in het mooiste natuurgebied van Nederland, op het Waddeneiland Vlieland.

Tijdens IDFA Vlieland bekijk je zes IDFA documentaires. Bojan Bajic, eigenaar van de gezellige bioscoop Podium Vlieland én Dikke Vriend, verwelkomt ons.

IDFA Bertha Fund Trailer

Dankzij de steun van Dikke Vrienden kunnen we de beste documentaires, premières, debatten en meer blijven organiseren.

Dikke Vrienden+ maken het met een geoormerkte gift mogelijk om kinderen te leren kijken naar documentaires tijdens IDFA én in de klas. Ook steunen ze hiermee de productie van onafhankelijke en urgente documentaires uit niet-westerse landen.

Heel veel dank voor je steun en betrokkenheid.

idfa.nl/steun