
IDFA Filmlezingen
"Documentairefragmenten openen het gesprek"
IDFA Filmlezingen onthullen, verdiepen, creëren bewustwording en starten een dialoog.
Introductie IDFA
In 35 jaar is IDFA (voluit: International Documentary Film Festival Amsterdam) uitgegroeid tot het grootste documentaire festival ter wereld. IDFA beschouwt de documentaire als een artistieke, kunstzinnige uiting en tegelijkertijd als drager van ideeën en opinies in het culturele, maatschappelijke en sociale domein, in wetenschap, technologie en politiek. Ze spelen een essentiële rol in het wereldwijde informatie- en communicatieproces. Anders dan actualiteitenrubrieken en journaals bieden creatieve documentaires persoonlijke visies over de gecompliceerde maatschappelijke realiteit. Documentaires brengen structuur aan in opinies van mensen en bevorderen de uitwisseling van informatie in een maatschappij die voortdurend wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen.
Filmlezingen
Tijdens IDFA Filmlezingen worden inspirerende fragmenten uit IDFA documentaires geselecteerd om de verhalen van je organisatie of team te verrijken en andere perspectieven te geven. Of om relaties uit te nodigen voor een sessie rondom een thema of onderwerp en zo de verbinding met jouw organisatie te vergroten. Interactie staat voorop bij de IDFA Filmlezingen en workshops. Ze faciliteren verdiepende, zakelijke gesprekken.
In de gesprekken tussen de filmscènes door groeit ieders bewustzijn over situaties en gebeurtenissen, en ontvouwen zich nieuwe mogelijkheden om daar mee om te gaan. De fragmenten vormen een geschikte aanleiding om verder te praten over een specifiek onderwerp.
De gespreksbegeleiders waar IDFA mee samenwerkt zijn ieder op hun eigen manier werkzaam in het veld van leiderschap, (team)ontwikkeling en dialoog.
Thema's
In de voorbereiding wordt samen gekeken welke behoefte er leeft en welke thema's en onderwerpen het beste aansluiten bij het team of de groep relaties. Aan de hand van deze behoefte worden filmfragmenten geselecteerd en wordt een programma op maat samengesteld.
IDFA heeft oneindig veel bijzondere documentaires vertoond die de grote thema's en discussies van nu raken. Hierbij kan uit een groot aanbod van thema's en onderwerpen worden gekozen, zoals:
- Inclusie
- Diversiteit
- Moed
- Invloed
- Identiteit & authenticiteit
- Vrouwelijk leiderschap
- Vertrouwen
- Integriteit
- Samenwerken in teams
- Macht
- Duurzaamheid
- Invloed van technologie
- Privacy
Mogelijkheden
Een fragment uit een documentaire is een fantastische gespreksopener – ook voor bijvoorbeeld bijeenkomsten met bestuurders en commissarissen. Juist mensen in dit soort functies, die gewend zijn zaken veelal rationeel te benaderen, kunnen tot andere inzichten komen als zij vanuit de emotie die het fragment bij hen oproept met andere bestuurders van gedachten te wisselen.


Workshops op basis van filmfragmenten zijn bij uitstek geschikt om in te passen als onderdeel van leiderschapsprogramma's, opleidingen of teamtrajecten.
De maatschappelijke impact van opkomende technologieën bespreken? Daarvoor ging Ilja Linnemeijer, Chief Digital Officer bij PwC, op zoek naar een innovatieve vorm waarin beleving centraal staat. Met IDFA gebruikt hij de emotionele kracht van documentairefragmenten. Bij het werken aan transformatievraagstukken vinden we de beleving belangrijk om te komen tot oplossingen die we anders niet vinden.

De trainers
Het team waarmee IDFA samenwerkt voor deze unieke propositie bestaat uit gecertificeerde workshopleiders van Filmlezingen.nl met een ruime ervaring in het bedrijfsleven en/of de publieke sector. Zij zijn zeer ervaren in het begeleiden van gesprekken en groepen tot op het hoogste niveau in organisatie. IDFA en Filmlezingen.nl hebben samen de IDFA Filmlezingen propositie opgezet en uitgewerkt.
Maak kennis met: Alexander van Velzen, Caroline Wiedenhof, Robbert Braak en Elsemiek Meijs.

Alexander Alexander werkte na zijn rechtenstudie jaren als ondernemer in de financiële dienstverlening. Gelouterd door die ervaring schoolde hij zich om naar leiderschapsconsultant en executive coach. Hij werkt vanuit zijn bedrijf Dekker & Van Velzen op het hoogste niveau in het bedrijfsleven en de overheid, zowel individueel als met teams. Zijn leergierige en belangstellende houding in combinatie met een groot hart en een sterke intuïtie, maakt Alex tot een ideale sparring partner. Van jongs af aan heeft hij een fascinatie voor films en verhalen.

Caroline had na een loopbaan als diplomaat verschillende functies als leidinggevende en directeur-bestuurder in de publieke en culturele sector. Meedogenloze zachtheid, ontwapenende eerlijkheid en verrassende creativiteit kenmerken haar stijl. Zij begeleidt vanuit haar bedrijf Duodecima al jarenlang programma's en workshops voor persoonlijke ontwikkeling met hulp van film, poëzie en andere kunst. Daarnaast werkt zij als raadgever, programmamaker en gespreksleider bij het rijksbrede programma Dialoog & Ethiek.

Robbert is psycholoog, coach, leiderschapstrainer en ontwikkelaar van leerprogramma’s, maar ook een loyale rebel die diepgang en vrolijkheid brengt. Hij werkte voor de top van de rijksoverheid aan leiderschapsontwikkeling, en ontwikkelde tal van leerprogramma's voor coaches binnen de overheid. Nu werkt hij als zelfstandig coach en leiderschapstrainer in het bedrijfsleven en de publieke sector vanuit zijn bedrijf jebentbeterdanjedenkt. Met zijn opdrachtgevers maakt hij nieuwe verhalen die passen bij de leider, het team of de organisatie.

Elsemiek werkte na haar opleiding tot ingenieur als manager in het bedrijfsleven. Toen zij de kracht van verhalen voor verandering ontdekte, ontwaakte er ook een andere kant van haar. Nu helpt zij mensen in organisaties om anders te kijken naar wat er is. Door in te zoomen op hun eigen thema’s, of door uit te zoomen naar de patronen die zich laten zien in de organisatie of de maatschappij. Dat doet ze vanuit haar bedrijf Elsemiek Meijs Coaching. Haar analytische scherpte en zachte kracht maken haar tot een effectieve voorlever en begeleider.
Meer weten over IDFA Filmlezingen?
Neem contact op met: marloes@idfa.nl / evabottinga@idfa.nl / ingeborgsanders@idfa.nl
IDFA Vondelparkpaviljoen
Vanaf september 2023 vind je IDFA in het Vondelparkpaviljoen in het Vondelpark in Amsterdam! Op deze historische plek is IDFA als internationaal festival het hele jaar zichtbaar en speelt het een grote rol in het culturele leven van de hoofdstad. Zo ontwikkelt IDFA zich van festival naar fysiek instituut.
Het Vondelparkpaviljoen is daarmee ook de uitgelezen locatie om met teams, directies of relaties IDFA Filmlezingen te organiseren. Er is een nieuwe filmzaal gebouwd en daarnaast is er ook een studio, social space en workshop ruimte (de prachtige Franse Kamer) beschikbaar. Natuurlijk is het mooiste aan deze locatie de ligging in het prachtige Vondelpark met een bijzonder uitzicht van de stad én de mogelijkheid gedurende een event ook even te bewegen of een wandeling te maken.
Uiteraard kunnen IDFA Filmlezingen ook op andere locaties plaatsvinden, zoals de prachtige White Space bij @droog.

N.B. Er kunnen 4 parkeerplekken worden gereserveerd bij het Vondelparkpaviljoen.