"Documentaire fragmenten openen het gesprek"
IDFA Filmlezingen onthullen, verdiepen, creëren bewustwording en starten een dialoog.
Introductie IDFA
In 36 jaar is IDFA (voluit: International Documentary Film Festival Amsterdam) uitgegroeid tot het grootste documentaire festival ter wereld. IDFA beschouwt de documentaire als een artistieke, kunstzinnige uiting en tegelijkertijd als drager van ideeën en opinies in het culturele, maatschappelijke en sociale domein, in wetenschap, technologie en politiek. Ze spelen een essentiële rol in het wereldwijde informatie- en communicatieproces. Anders dan actualiteitenrubrieken en journaals bieden creatieve documentaires persoonlijke visies over de gecompliceerde maatschappelijke realiteit. Documentaires brengen structuur aan in opinies van mensen en bevorderen de uitwisseling van informatie in een maatschappij die voortdurend wordt geconfronteerd met nieuwe uitdagingen.
Filmlezingen
IDFA heeft oneindig veel bijzondere documentaires vertoond die de grote en kleine thema's en discussies van nu raken. Dit levert een schat aan unieke filmfragmenten op, die, ook los, in te zetten zijn voor goede gesprekken.
Voor een IDFA Filmlezing of filmworkshop worden inspirerende fragmenten uit IDFA-documentaires getoond, rondom een specifiek thema. Het is een krachtige manier om interactie te faciliteren tussen deelnemers, waarbij hoofd én hart direct meedoen.
In de gesprekken tussen de filmscènes door groeit ieders bewustzijn over situaties en gebeurtenissen, en ontvouwen zich nieuwe mogelijkheden om met het thema of vraagstuk om te gaan.
De deelnemers worden door de gespreksbegeleider steeds weer uitgedaagd hun perspectieven met elkaar uit te wisselen. Dit proces is daardoor een aanjager voor verdiepende en verrijkende gesprekken in je organisatie of team. Het werkt ook goed om dit te doen met externe relaties, om zo de verbinding met jouw organisatie te vergroten.
De professionele en ervaren gespreksbegeleiders van Filmlezingen.nl met wie IDFA samenwerkt zijn ieder op hun eigen manier als facilitator werkzaam in het veld van leiderschap, (team)ontwikkeling en dialoog.
"De kracht van samen naar documentaire fragmenten kijken en daar met elkaar het gesprek over aan gaan is groot.
Je kijkt naar hetzelfde maar je ziet allemaal wat anders, haalt er andere elementen uit, andere zaken vallen op.
Het mooie is, alles is waar en vooral het gesprek over wat en waarom je deze observaties hebt is waardevol"
Miriam Kartmann
Chief People Officer & Executive Vice President KLM
Thema's
In de voorbereiding op een filmworkshop bespreken de facilitators samen met de opdrachtgever wat de doelstelling van de bijeenkomst is. En welk thema en specifieke invalshoeken goed aansluiten bij de vraagstukken van de organisatie en de deelnemers. Aan de hand hiervan selecteren we passende IDFA-filmfragmenten en stellen we in overleg een interactief programma op maat samen.
We kunnen een IDFA-filmlezing verzorgen rond de volgende thema's:
Samenwerking en teamontwikkeling
Om relaties met klanten te verdiepen, (jonge) medewerkers te motiveren, je dienstverlening te verbeteren of te vernieuwen en de winstgevendheid te verhogen is het van essentieel belang om silo’s te slechten en slim samen te werken. Tussen generaties en tussen disciplines. Binnen en tussen teams. Aandacht voor teamontwikkeling en bijvoorbeeld werken aan onderling vertrouwen via bonding, hoort daarbij. In een filmworkshop op maat bieden we een setting om je te laten inspireren door boeiende voorbeelden en jullie eigen teams, interactie en samenwerking onder de loep te nemen.
Leiderschap
Gesprekken over leiderschap in organisaties zijn essentieel omdat ze inzicht geven in hoe je samen ontwikkeling, rolmodel schap en organisatiecultuur wilt vormgeven. Toch krijgt dit onderwerp vaak niet de aandacht die het verdient omdat het ondergeschikt raakt aan de dagelijkse operationele taken en korte-termijndoelen. In een filmworkshop bespreken we leiderschapskwaliteiten en -gedrag, en creëren zo een gezamenlijk bewustzijn over welk leiderschap je wel of juist niet wilt uitdragen, om bij te dragen aan succes en groei van de organisatie, zowel op individueel als op teamniveau.
Ethiek
Morele vragen dienen zich in elke branche aan. En overal voelen mensen die morele vragen hebben zich vaak alleen. Het vergt durf en oefening om over gevoelige morele vragen in teamverband een goed gesprek te voeren. Maar het is wel nodig, omdat niemand de waarheid in zijn eentje in pacht heeft. In een filmworkshop bieden we een veilige setting om elkaars morele afwegingen te leren kennen, of het nu over maatschappelijke thema’s, beroepsethiek, of morele standaarden op de werkvloer gaat.
Gelijkwaardigheid en inclusie
Met filmfragmenten wordt een gesprek over gelijkwaardigheid en inclusie heel concreet en tastbaar. Al was het alleen maar omdat iedereen wat anders ziet, de beelden anders interpreteert en andere conclusies trekt. Een filmworkshop biedt een veilige manier om verschillen en overeenkomsten te onderzoeken, en te ontdekken wat inclusief handelen betekent in jullie context.
"IDFA Filmlezingen geeft een extra dimensie aan een inhoudelijke discussie.
Door de beelden voel je de dilemma’s binnenkomen, waardoor je veel sneller met elkaar de diepte ingaat"
Iemke Imhof
Kantoordirecteur JBR Zeist
IDFA Filmlezingen: een paar mogelijkheden
Een fragment uit een documentaire is een fantastische gespreksopener – ook voor bijvoorbeeld bijeenkomsten met bestuurders en commissarissen. Juist mensen in eindverantwoordelijke rollen, die gewend zijn zaken veelal rationeel te benaderen, kunnen tot andere perspectieven komen als zij vanuit de (persoonlijke) gevoelservaring die het fragment bij hen oproept, met anderen in gesprek gaan.
Filmworkshops zijn ook zeer geschikt om in te passen als onderdeel van leiderschapsprogramma's, opleidingen of teamtrajecten. En zoals gezegd: ook voor evenementen met externe relaties.
De gespreksleiders
Het team waarmee IDFA samenwerkt voor deze unieke propositie bestaat uit trainers, coaches, facilitators en sessie-ontwerpers van Filmlezingen.nl, allen met een ruime ervaring in het bedrijfsleven en/of de publieke sector. Zij zijn bedreven in het begeleiden van gesprekken en groepen tot op het hoogste niveau in organisatie. IDFA en Filmlezingen.nl hebben samen de IDFA Filmlezingen propositie opgezet en uitgewerkt.
Maak kennis met het kernteam: Alexander van Velzen, Caroline Wiedenhof, Robbert Braak en Elsemiek Meijs.
Alexander werkte na zijn rechtenstudie jaren als ondernemer in de financiële dienstverlening. Gelouterd door die ervaring schoolde hij zich om naar leiderschapsconsultant en executive coach. Hij werkt vanuit zijn bedrijf Van Velzen & Partners op het hoogste niveau in het bedrijfsleven en de overheid, zowel individueel als met teams. Zijn leergierige en belangstellende houding in combinatie met een groot hart en een sterke intuïtie, maakt Alex tot een ideale sparring partner. Van jongs af aan heeft hij een fascinatie voor films en verhalen.
Caroline had na een loopbaan als diplomaat verschillende functies als leidinggevende en directeur-bestuurder in de publieke en culturele sector. Meedogenloze zachtheid, ontwapenende eerlijkheid en verrassende creativiteit kenmerken haar stijl. Zij begeleidt vanuit haar bedrijf Duodecima al jarenlang programma's en workshops voor persoonlijke ontwikkeling met hulp van film, poëzie en andere kunst. Daarnaast werkt zij als raadgever, programmamaker en gespreksleider bij het rijksbrede programma Dialoog & Ethiek.
Robbert is psycholoog, coach, leiderschapstrainer en ontwikkelaar van leerprogramma’s, maar ook een loyale rebel die diepgang en vrolijkheid brengt. Hij werkte voor de top van de rijksoverheid aan leiderschapsontwikkeling, en ontwikkelde tal van leerprogramma's voor coaches binnen de overheid. Nu werkt hij als zelfstandig coach en leiderschapstrainer in het bedrijfsleven en de publieke sector vanuit zijn bedrijf jebentbeterdanjedenkt. Met zijn opdrachtgevers maakt hij nieuwe verhalen die passen bij de leider, het team of de organisatie.
Elsemiek werkte na haar opleiding tot ingenieur als manager in het bedrijfsleven. Toen zij de kracht van verhalen voor verandering ontdekte, ontwaakte er ook een andere kant van haar.
Nu biedt zij stevige en veilige support aan de "Chiefs" van organisaties vanuit haar bedrijf Liefde voor Leiderschap. Elsemiek richt zich graag op de (persoonlijke) rol van de leider bij het voorgaan in menselijke organisaties. Haar analytische scherpte en zachte kracht maken haar tot een effectieve voorlever en begeleider.
Meer weten over IDFA Filmlezingen?
Neem contact op met: evabottinga@idfa.nl of marloes@idfa.nl
Het Documentaire Paviljoen
Vanaf september 2023 vind je IDFA in Het Documentaire Paviljoen in het Vondelpark in Amsterdam! Op deze historische plek is IDFA als internationaal festival het hele jaar zichtbaar en speelt het een grote rol in het culturele leven van de hoofdstad. Zo ontwikkelt IDFA zich van festival naar fysiek instituut.
Het Documentaire Paviljoen is daarmee ook de uitgelezen locatie om met teams, directies of relaties IDFA Filmlezingen te organiseren. Er is een nieuwe filmzaal gebouwd en daarnaast is er ook een studio en workshop ruimte beschikbaar. Natuurlijk is het mooiste aan deze locatie de ligging in het prachtige Vondelpark met een bijzonder uitzicht van de stad én de mogelijkheid gedurende een event ook even te bewegen of een wandeling te maken.
Uiteraard kunnen IDFA Filmlezingen ook op andere locaties plaatsvinden.
N.B. Er kunnen 4 parkeerplekken worden gereserveerd bij het Vondelparkpaviljoen.