Dikke Vrienden diner

Nieuw format

Ander format, waarom?

Groep Dikke Vrienden groeit, lastig om goede plekken te vinden die binnen budget passen. Vorig jaar iets anders geprobeerd (was ook enige dat bij budget in de buurt kwam door barter constructie met locatie).

Voor presentatieteam fijn als mensen weer zitten en er aandacht is voor de filmclips. Dikke Vrienden zijn veel vrienden van elkaar en willen elkaar graag zien en spreken ook en daarom voorkeur om in een zaal te zitten.

Opzet format "Dichter bij IDFA"

Een programma in de grote zaal van Tuschinski (hart van het festival) waarin IDFA’s kernteam in duo’s met een host reflecteert op filmkeuzes, fascinaties en maatschappelijke urgenties — geïllustreerd met fragmenten, in de stijl van een intiem maar prikkelend gesprek à la Zomergasten of zoals IDFA Mondo. Filmclips komen heel mooi uit op grote scherm in Tuschinski 1.

Setting met stoelen.

Goed als we IBF, Educatie, Talentontwikkeling naar voren laten komen in programma om te laten zien wat we doen.

In de mix van mensen kunnen we kijken wie jullie vinden passen. Adriek of Ron zou misschien ook iets kunnen doen of andere collega's.

Waar moet een goede host aan voldoen?

Passen bij IDFA én bij de Dikke Vrienden groep.

Vragen stellen over de filmfragmenten, waarom dit fragment en deze film, meer persoonlijk maken ipv filmbeschrijving alleen.

Iemand met algemene kennis over wat er in de wereld gebeurt.

Goede interviewer / presentator.

Liefst ook iemand die eea luchtig kan houden en er een avond uit van kan maken.

Tuschinski 1

17:45 - 18.15 Inloop met bubbels en hapje

18.15 - 18.20 Intro (5 minuten) Host verwelkomt het publiek Korte context: Wie zijn de dragers achter het programma? Format uitleg: steeds een gesprek in duo-vorm, met persoonlijke keuzes en fragmenten.

18.20 Isabel Arrate Fernández → Over visie festival

→ Fragment: openingsfilm + 1 of 2 fragmenten

18.40 Joost Damen & Laura van Halsema

→ 3 a 4 fragmenten

19.00 Meike Statema & Selin Murat

→ 3 a 4 fragmenten

19.20 Caspar Sonnen, Marije Veenstra, Wotienke Vermeer

→ 3 a 4 fragmenten

19.40 Afronding door Marloes + clip Vriendenvoorstelling

19.50 wandelen naar Bar Kitchen van Rijn

Alternatief, gemixt met programma:

→ inbellen 2 filmmakers

→ top 10 gast

Restaurant Bar Kitchen van Rijn

Muziek door Yannick en Eva (saxofoon) bij binnenkomst

20.00 Drankje bij binnenkomst

20.15 Voorgerecht

20.30 IDFA Staff vertelt iets over festival: bijvoorbeeld Daan of iemand anders

20.45 Hoofdgerecht

21.30 Filmmaker zoals bijv. Luuk Bouwman of iemand anders verteld iets over film op festival

21.40 Nagerecht

21.45-22.30 Passen uitdelen (Ellen wil passen printen op locatie)

Pieter van der Wielen

Pieter van der Wielen is journalist, interviewer en radiomaker, bekend van het dagelijkse VPRO-programma Nooit Meer Slapen, waar hij jarenlang kunstenaars, schrijvers en filmmakers ontving in lange, verdiepende gesprekken. Eerder presenteerde hij o.a. Metropolis, Mondo IDFA en interviewde hij gasten in Zomergasten, waarin zijn open stijl en inhoudelijke diepgang samenkomen.

Van der Wielen weet documentaire- en filmfragmenten te kaderen in grotere culturele en maatschappelijke verhalen, met oog voor nuance en narratief.

Nadia Moussaid

Nadia Moussaid is presentator en interviewer, bekend van talkshows als De Nieuwe Maan, M, IDFA Mondo en haar aflevering van Zomergasten (VPRO). Ze combineert maatschappelijke betrokkenheid met journalistieke scherpte en een grote mate van empathie.

Haar stijl is uitnodigend, inhoudelijk en zorgvuldig – gericht op dialoog en representatie. Moussaid weet hoe ze persoonlijke verhalen, filmfragmenten en actuele thema’s met elkaar kan verweven.

Roos Mogree

Roos Moggré is journalist en presentator bij EenVandaag (AVROTROS) en voormalig NOS-gezicht. Ze duikt geregeld in documentaire-achtige verhalen waar ze met openhartigheid actuele thema’s als mentale gezondheid en maatschappelijke systemen onderzoekt. Ze combineert persoonlijke reflectie met maatschappelijke verdieping, en weet gesprekken vorm te geven met empathie en live-format ervaring. Daarmee is ze een solide host voor programma’s waar filmfragmenten samenvallen met de mens achter het beeld.

Floortje Smit

Floortje Smit is filmjournalist bij de Volkskrant en adjunct‑directeur van filmtheater Het Ketelhuis in Amsterdam. Ze schrijft scherp, kritisch en attent — met oog voor gender, representatie en sociale nuances in cinema. Ze verschijnt regelmatig in radio- en tv-programma’s zoals Spraakmakers, De Dag en Nooit Meer Slapen, waar ze filmfragmenten analyseert en verbindende gesprekken voert. Met haar diepgaande kennis en heldere, empathische stijl, weet ze filmcontext én maatschappelijke onderstromen op toegankelijke wijze bespreekbaar te maken. Ideaal voor programma's waar persoonlijke verhalen hand in hand gaan met filmreflectie.

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen is schrijver, jurist en essayist, bekend van het internationale succes ’t Hooge Nest en haar scherpe opiniestukken over recht, macht en morele moed. Ze schrijft voor o.a. De Correspondent en NRC, en verzorgde in 2021 de 4 mei-lezing met een krachtig pleidooi voor solidariteit en waakzaamheid. Ze combineert literaire zeggingskracht met juridische helderheid. In gesprekken toont ze zich geëngageerd, analytisch en uitgesproken. Met haar brede historische en maatschappelijke referentiekader is ze goed gepositioneerd om filmfragmenten als uitgangspunt te gebruiken voor gesprekken.

Marcia Luyten

Marcia Luyten is journalist, schrijver en programmamaker. Ze presenteerde jarenlang Buitenhof en staat bekend om haar heldere, analytische stijl in gesprekken over politiek, kunst en samenleving. Als auteur van o.a. Het geluk van Limburg en biograaf van koningin Máxima (Moederland) beweegt ze zich soepel tussen persoonlijke geschiedenissen en grotere maatschappelijke lijnen.

Met haar achtergrond als econoom en cultuurwetenschapper, én ervaring in het buitenland (o.a. Afrika), brengt Luyten context, rust en diepgang. Ze is een natuurlijke gespreksleider bij formats waarin filmfragmenten een aanzet vormen tot reflectie, duiding en inhoudelijke verdieping.

Carolina Lo Galbo

Carolina Lo Galbo is schrijver, interviewer en voormalig presentator van VPRO Boeken. Ze staat bekend om haar scherpe, belezen en tegelijk warm-menselijke interviewstijl, waarmee ze diep weet door te dringen tot de kern. Ze is columnist voor de Volkskrant en publiceerde het autobiografische boek Een uur en achttien minuten, over rouw, taal en haar Indische achtergrond.

Carolina opereert op het snijvlak van cultuur, politiek en identiteit. Haar interviews zijn bedachtzaam en betrokken en nodigen uit tot zelfreflectie en nuance. Daarmee past ze moeiteloos binnen een filmcontext waar inhoud en emotie elkaar raken.

Sheila Sitalsing

Sheila Sitalsing is een eminent journalist en columnist voor de Volkskrant, bekend om haar scherpe politieke en economische analyses. Ze werkte jarenlang bij Elsevier en Volkskrant, én als correspondent in Brussel en redacteur in Den Haag . Sinds 2013 schrijft zij drie keer per week een column. Haar werk wordt geroemd om “degelijk feitenkennis, humorvolle benadering en afwezigheid van cynisme” Sitalsing is ook actief als presentator voor o.a. Buitenhof, Opzij en Met het Oog op Morgen, en schreef boeken. Haar stijl combineert empathie, integriteit en een grote maatschappelijke betrokkenheid: met heldere taal en persoonlijke reflectie legt ze systemen en ongelijkheid bloot — ook met aandacht voor eigen afkomst en representatie.

Raoul de Jong

Raoul de Jong is schrijver, columnist en performer. In boeken als Jaguarman en zijn Boekenweekessay Boto Banja verkent hij met flair thema’s als afkomst, identiteit en koloniale geschiedenis. Zijn stijl is persoonlijk, speels en poëtisch — met oog voor maatschappelijke diepgang. Brengt een uitgesproken, jong en inclusief perspectief.

Daphne Bunskoek

Daphne Bunskoek is presentator, interviewer en programmamaker, bekend van televisieprogramma’s als KRO’s Spraakmakende Zaken en De Wandeling. Met een warme, nieuwsgierige stijl en journalistieke ervaring weet ze zowel publiek als gast op hun gemak te stellen. Ze is cultureel onderlegd, inhoudelijk sterk, en beweegt zich moeiteloos tussen persoonlijk verhaal en maatschappelijk perspectief.

Hadewych Minis

Hadewych Minis is actrice, zangeres en performer, bekend van speelfilms, toneel en haar solowerk. Ze beschikt over een krachtige podiumprésence en een diep psychologisch inzicht. In gesprekken brengt ze een artistieke flair en scherp observatievermogen, waardoor ze zowel op gevoel als op inhoud weet te prikkelen. Ze is eigenzinnig, direct en empathisch.

Julika Marijn

Theatermaker, performer en ‘stemgever’: Julika brengt krachtige, vaak onderbelichte vrouwenverhalen tot leven via solovoorstellingen (Etty Hillesum – Dat onverwoestbare in mij, No Kidding, Buiten de lijnen – Mondriaan). Met humor, diepgang en zelfreflectie gebruikt ze film en beeldspraak als instrument voor dialoog. Haar typetjes zijn poëtisch, ontwapenend en soms confronterend, maar altijd met nuance en empathie. Ze resoneert sterk bij publiek dat zoekt naar menselijke verhalen met maatschappelijk gewicht.

Tim de Wit

Tim de Wit is documentairejournalist en programmamaker, actief als oud‑NOS‑correspondent in Londen. Hij heeft een scherp oog voor maatschappelijke verhalen: van jeugd in asielzoekerscentra in Ik ben Nieuw – Karim, tot wapenroutes achter historische moorden in De Wapenroute. De Wit vertolkt in zijn documentairewerk een verbindende rol, met grondige context en een heldere vertelstijl. Eerder werkte hij als correspondent in Zuid-Afrika en het VK, en verscheen hij als deskundige in o.a. De Wereld Draait Door. De Wit is presentator van het NPO Radio 1-programma ‘Bureau Buitenland’ van de VPRO. Daarnaast maakt hij samen met Arend Jan Boekestijn de succesvolle podcast ‘Europa Draait Door’, Tim de Wit is de nieuwe presentator van Bar Laat.

Sinan Can

Sinan Can is Turks-Nederlands onderzoeksjournalist en documentairemaker (BNNVARA/VPRO). In de veelgeprezen documentairereeksen Bloedbroeders (over de Armeense Genocide) en De Arabische Storm volgt hij met empathie en risico‑inschatting onderbelichte verhalen uit conflictregio’s — werk dat hem de titel "Journalist voor de Vrede" opleverde van het Humanistisch Vredesberaad. Sinds 2022 maakte hij onder meer Breuklijnen, waarin hij problematische wijken in Europese steden onderzoekt. Can hanteert een mensgerichte aanpak.

Maaike Schoon

Maaike Schoon is presentator van het politieke debatprogramma Buitenhof (VPRO) en onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in economie, ongelijkheid en de woningmarkt. Ze studeerde Theaterwetenschappen en behaalde een master Journalistiek. Na een loopbaan bij Het Parool, Opzij en Vrij Nederland, schrijft ze diepgravende stukken. Ze bezoekt regelmatig podia zoals De Rode Hoed en Pakhuis de Zwijger als dagvoorzitter, sculptiepresentator en debatleider — in zowel Nederlands als Engels.

Nicolaas Veul

Nicolaas Veul is programmamaker en documentairemaker, verbonden aan de VPRO. Hij presenteerde een reeks Inside IDFA, waarin hij met filmmakers in gesprek gaat over hun drijfveren, creatieve proces en de impact van documentaires op hun publiek. In deze korte reportages bespreekt hij zowel hun persoonlijke verhalen als een specifieke festivalfilm – en maakt hij documentairekunst toegankelijk én reflectief.

Margriet van der Linden

Margriet van der Linden is journalist, presentator en voormalig hoofdredacteur van Opzij. Ze presenteerde programma’s als M, Zomergasten en Mondo, waarin ze cultuur, actualiteit en persoonlijke verhalen op sprankelende wijze samenbracht. Met haar open houding, humor en intellect weet Van der Linden uiteenlopende gasten op hun gemak te stellen en het gesprek diepte én lichtheid te geven. Haar stijl is associatief en nieuwsgierig — ideaal voor formats waarin filmfragmenten aanzetten tot persoonlijke reflectie en maatschappelijk gesprek.

Anousha Nzume (40)

Anousha Nzume is theatermaker, schrijver (Hallo Witte Mensen) en spreker, met een uitgesproken kijk op thema’s als macht, representatie en vriendschap. Ze is bedreven in het voeren van confronterende maar respectvolle dialogen, die ruimte maken voor persoonlijke ontmoeting én maatschappelijke reflectie. Anousha voegt scherpe reflectie toe, raakt onderstromen aan en durft vragen te stellen die blijven hangen.

Alexander van Velzen

IDFA Filmlezingen

Allebei Dikke Vriend, houden enorm van film, ervaren moderatoren met filmfragmenten. Werken al 2,5 jaar met ons samen.

Hebben veel respect voor het visuele in film ook.

Sluiten goed aan bij de Dikke Vrienden.

Elsemiek Meijs