Menus-Plaisirs – Les Troisgros
Frankrijk, Verenigde Staten - 2023 - Frederick Wiseman - 240 min.
Wiseman, meester van de observerende camera, strijkt neer in Midden-Frankrijk bij een familie die diverse toprestaurants bestiert. Een ultieme slow cinema-ervaring over vakmanschap, duurzaamheid, kennisoverdracht, familiebanden en loslaten.
Synopsis
Al generatieslang werken chef-koks met de naam Troisgros in dezelfde regio in Midden-Frankrijk. Michel Troisgros (1958) droeg onlangs het 93 jaar oude, met drie Michelinsterren bekroonde toprestaurant La Maison Troisgros over aan zijn zoon César (1986), vierde generatie chef-kok. Volgens zijn welbekende direct cinema-methode strijkt regisseur Frederick Wiseman neer in het hart van het restaurant om er te observeren – zonder interviews, commentaar of achtergrondmuziek.
Wiseman filmt de afgewogen menuselectie en de strakke, geconcentreerde choreografie van de keukenbrigade. Deze scènes worden versneden met opnames aan de ‘voorkant’, waar gasten een ultieme dinerervaring genieten. Daarnaast bezoekt de regisseur in het kielzog van zijn protagonisten veehouders, kwekers, kaasmakers en wijnboeren en maakt hij uitstapjes naar de twee andere familiezaken, Le Central en La Colline du Colombier. In die laatste is Michels andere zoon Léo (1993) chef-kok.
Deze bijna vier uur durende, ultieme slow cinema-ervaring focust op één familie in het bijzonder, maar bestrijkt tegelijk universele thema’s als de meester-leerlingverhouding, duurzaamheid en vakmanschap.