In gesprek over kinderrechten met kinderen aan de hand van film.

Het educatieprogramma van IDFA omvat programma's dat voor kinderen en jongeren vanaf negen jaar een divers programma aanbiedt op verschillende niveaus: schoolvoorstellingen, workshops, Docschool Online. Elke film heeft bijpassend lesmateriaal. IDFA heeft als doel om ieder kind en iedere jongere in contact te brengen met artistiek hoogstaande documentaires, om hen echte verhalen te laten zien over andere culturen, andere leefwerelden en andere sociale omstandigheden. IDFA gelooft dat dit kinderen en jongeren bewuster maakt en van de wereld om hen heen.

IDFA heeft ruime ervaring met het samenstellen van documentaire programma's voor het onderwijs. Onze missie is dan ook om elk kind in Nederland de kans te geven een IDFA documentaire te zien: het kijken van documentaires maakt complexe thema’s bespreekbaar en draagt bij aan de ontwikkeling van mediawijsheid en kritische denkvaardigen.

Elk jaar bezoeken rond de 13.0000 scholieren het festival. Zij kijken een film uit het educatieprogramma, gaan gesprek in de zaal, en reflecteren naderhand op school op het programma door middel van lesmateriaal. Via de online catalogus Docschool Online hebben docenten gratis toegang tot rond de 130 documentaires (waarvan 47 over het thema Kinderrechten) inclusief begeleidend lesmateriaal die geselecteerd zijn voor lesprogramma's in de klas. Via deze catalogus worden jaarlijks nog eens ca. 25.000 scholieren bereikt.

IDFA is bezig met een nieuwe locatie in het Vondelpark waar in het voorjaar van 2023 een filmzaal wordt gerealiseerd. Bij uitstek een plek om meer programma's voor jongeren te organiseren. Daarnaast biedt het Vondel CS gebouw vele mogelijkheden voor partners om samen te werken.

Internationale Kinderrechtendag tijdens IDFA

Tijdens dit ochtend en middagprogramma staan we samen stil bij de Rechten van het Kind aan de hand van de documentaires. Maar er wordt niet alleen film gekeken: scholieren in de zaal geven hun mening en denken mee over manieren waarop de samenleving kinderen zo goed mogelijk kan ondersteunen. Na de film gaan de leerlingen onder leiding van een bekende presentator in gesprek met de filmmakers en vaak een hoofdpersonage uit de film. Alle leerlingen zijn actief bij dit gesprek betrokken door middel van stemkastjes. Als feestelijke afsluiting is er altijd iets van een optreden. Kortom, een indrukwekkend zaalprogramma. Kinderrechtendag is onderdeel van IDFA's schoolvoorstellingen en is alleen op uitnodiging toegankelijk.

In gesprek met bestaande of potentiele donateurs van Kidsrights via een documentaire en een nagesprek.

Water, Wind, Dust, Bread

Iran - 2021 - Mahdi Zamanpoor Kiasari - 25 min.

In een oase in de Iraanse woestijn plukt de elfjarige Abolfazl dadels, verzorgt hij de koeien van zijn familie, maakt hij huiswerk en heeft hij plezier met zijn beste vriendin Setayesh. Rustig registreert de camera hun vriendschap. Hoe ze schommelen tussen de dadelpalmen, of de machtige rotsen rondom de oase beklimmen. Moeder bakt vers brood, toeristen komen naar haar gastenverblijf voor de paradijselijke sfeer.

Maar helemaal idyllisch is het leven in de oase niet. Hoewel Abolfazl leeft met een lichamelijke beperking, is het Setayesh die voor een nog groter struikelblok staat. Ze is een van de 40.000 kinderen in Iran die geen geboortebewijs hebben, en daardoor kan zij niet naar school.

Les Enfants terribles

Frankrijk, Turkije, Duitsland - 2021 - Ahmet Cupur - 93 min.

In het dorp Keskincik in het zuiden van Turkije gaat Zeynep gebukt onder een streng traditionele opvoeding. Ze werkt in een textielfabriek, maar droomt ervan te studeren. Haar broers Cemal en Mahmut hebben het ook moeilijk. Cemal zoekt net als Zeynep naar vrijheid, Mahmut zit vast in een liefdeloos huwelijk met de zeventienjarige Nezahat. Hun oudste broer, de filmmaker Ahmet Necdet Çupur, heeft twintig jaar geleden het ouderlijk huis verlaten. Na een bericht van Zeynep keert hij terug.

Ahmet treft een doodongelukkige familie aan. Zijn vader scheldt zijn kinderen geregeld de huid vol, zijn moeder weet zich met de spanningen geen raad en de jongeren leven tussen hoop en vrees. Met opmerkelijke openheid toont Les Enfants terribles een generatieconflict dat wordt versterkt door politieke en culturele invloeden. De regisseur mengt zich niet in de hoogoplopende discussies, maar zijn betrokkenheid is zichtbaar in de blikken die zijn familieleden in de richting van de camera werpen. Ondertussen vangt hij ook de schoonheid van het Turkse platteland, in schilderachtige beelden die doen denken aan de films van Nuri Bilge Ceylan.

marloes@idfa.nl

06-29528941