Uitnodiging

Dikke Vrienden+ en andere steungevers

Dinsdagavond 12 juli 2022

Inloop met drankje 20.00

Introductie 20.30

Filmvertoning 20.40

Napraten & borrel 22.00

Soho House Cinema, Spuistraat 210

Uitnodiging

Als dank voor je steun aan het IDFA Bertha Fonds nodigen we je heel graag uit voor de vertoning van de documentaire Alis.

De filmmakers van Alis werden in 2021 gesteund met een bijdrage uit het IDFA Bertha Fund met het Europe co-production programma en ze deden mee aan het IDFA Forum.

Isabel Arrate Fernandez, directeur van het IDFA Bertha Fonds en deputy directeur van IDFA, introduceert de film.

Na de voorstelling is er een borrel voor de genodigden en gelegenheid tot napraten met Isabel en de aanwezige gasten.

Hartelijke groet,

Marloes Janssen

Private Donations Manager IDFA

Alis

Colombia, Clare Weiskopf, Nicolas van Hemelryck - 75 min.

In het instituut La Arcadia in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá wonen tienermeiden die niet meer op hun familie kunnen rekenen. Ze nemen giechelend plaats voor de camera, tegen een achtergrond van stellingkasten met hun persoonlijke bezittingen. De camera glijdt langs de volle schappen die met vrolijk gekleurde naambordjes zijn versierd: Natalia, Veronica – alleen het vakje van Alis is leeg. Wie is zij? De meisjes halen herinneringen op: Alis zong altijd onder de douche, als ze lachte zag je een kuiltje in haar wang. Ze was zo mooi, maar ze moest wel vaak huilen omdat ze ‘buiten’ niemand had. Beetje bij beetje blijken de verhalen over Alis steeds meer tegenstrijdigheden te bevatten. Over wie hebben de meiden het eigenlijk? Bestaat Alis wel echt? Filmmakers Claire Weiskopf en Nicolás van Hemelryck gaven vijf jaar lang filmworkshops aan de hartveroverende bewoners van dit opvanghuis. Schrijnende verhalen over misbruik en mishandeling maken door de sterke persoonlijkheden van de jonge vrouwen extra veel indruk – ook op de jongerenjury van het Berlijnse filmfestival, die deze film al twee belangrijke prijzen toekende.

Het IDFA Bertha Fonds wil Europese producenten aanmoedigen om als minderheids co-producent deel te nemen aan hoogwaardige lange documentaireprojecten van filmmakers uit Afrika, Azië, Oost-Europa, Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en Oceanië. In lijn met de missie van het IDFA Bertha Fonds besteedt de selectiecommissie bijzondere aandacht aan het ondersteunen van producenten uit landen met beperkte nationale co-productiefinancieringen, of uit landen die nog niet betrokken zijn bij internationale coproducties. Met het IDFA Bertha Fund Europe programma willen we de samenwerking tussen onafhankelijke Europese producenten en producenten uit de IDFA Bertha Fonds-regio's stimuleren. Door te focussen op het financieren van documentaire films uit deze focuslanden via Europese partners, is het fonds in staat om:

  • de steun aan deze documentaires te vergroten
  • de creatieve participatie van de Europese partners te versterken
  • de circulatie van documentaire films uit de IDFA Bertha Fonds-regio's ter vergroten (in een wereld die grotendeels wordt gedomineerd door westerse media).

Recentelijk ondersteunde films in deze categorie zijn onder meer de hierboven Alis (regie Clare Weiskopf en Nicolas van Hemelryck), The Last Shelter (regie Ousmane Samassekou) en Our Memory Belongs to Us (regie Rami Farah).

Film still: The Last Shelter, dir. Ousmane Samassekou

Film still: Our Memory Belongs to Us, dir. Remi Farah

In het jaarverslag van het fonds lees je wat we allemaal hebben bereikt in 2021!

Heel veel dank voor je steun aan het IDFA Bertha Fonds!

Dikke Vriend+

Mecenas

Nalatenschappen